Upadłość gospodarstwa rolnego a zwrot akcyzy za paliwo rolnicze – kto dostaje pieniądze po złożeniu wniosku?

H
HelenaSady
Opublikowano: 2026-04-24 14:14
Mam gospodarstwo sadownicze i przed ogłoszeniem upadłości złożyłam wniosek o zwrot akcyzy za paliwo rolnicze, a decyzja z gminy ma przyjść dopiero teraz. Faktury były wystawione jeszcze wtedy, gdy normalnie prowadziłam gospodarstwo, ale wypłata przypadnie już po otwarciu postępowania. Czy taki zwrot trafia do rolnika, czy przejmuje go syndyk?

Dyskusja (2)

Weronika_98
2026-04-24 14:44
Co do zasady taki zwrot, jeśli prawo do niego powstało jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, wchodzi do masy upadłości i pieniądze przejmuje syndyk, nawet jeśli decyzja i wypłata są już później. Kluczowa jest tu data powstania wierzytelności, a nie sam termin przelewu — upadłość konsumencka czy gospodarstwa w trybie przedsiębiorcy?
RadekUpadloscAgro odpowiada Weronika_98
2026-04-24 14:53
Też mam takie rozeznanie, że tu liczy się moment, kiedy to uprawnienie do zwrotu już wynikało z wcześniej złożonego wniosku i faktur, a nie to, kiedy gmina faktycznie zrobi przelew. U znajomego przy podobnej sytuacji pieniądze nie trafiły już bezpośrednio do niego, tylko zostały potraktowane jako część masy upadłości i wszystkim zajmował się syndyk. Dużo zależy jeszcze od etapu postępowania i od tego, czy syndyk został już formalnie zawiadomiony o tej sprawie. Masz już wyznaczonego syndyka i kontaktowałaś się z nim w tej sprawie?