Czy zaległości w KRUS i podatku rolnym można ująć w restrukturyzacji gospodarstwa?

D
DorotaKomornik
Opublikowano: 2026-04-21 08:06
Mam pytanie, bo nie wiem, czy restrukturyzacja gospodarstwa dotyczy tylko kredytów bankowych, czy też takich zaległości jak KRUS i podatek rolny. U mnie chodzi o około 18 tys. zł zaległości w KRUS, 7 tys. zł podatku rolnego w gminie i kredyt obrotowy, który jeszcze nie został wypowiedziany. Na razie dostałam upomnienie z gminy i pismo z KRUS, ale nie ma jeszcze komornika. Czy przy składaniu wniosku o restrukturyzację takie długi publiczne też się wpisuje i są one jakoś brane pod uwagę? Zastanawiam się, czy ktoś miał podobną sytuację, gdzie problemem nie był sam bank, tylko kilka różnych zaległości naraz.

Dyskusja (2)

Renata_Agro
2026-04-21 08:26
Tak, w restrukturyzacji gospodarstwa zwykle można ująć nie tylko kredyty bankowe, ale też zaległości publicznoprawne, czyli np. KRUS i podatek rolny, choć one bywają traktowane inaczej niż długi wobec banku. To, że kredyt nie został jeszcze wypowiedziany, nie wyklucza ujęcia go w całości sytuacji finansowej, bo liczy się realne zadłużenie i możliwość dalszej spłaty. Przy KRUS i gminie istotne będzie, czy są już tylko upomnienia, czy wszczęto egzekucję, bo od tego zależą dalsze kroki i rozmowy o układzie albo rozłożeniu zaległości. Czy chodzi Ci o restrukturyzację sądową, czy raczej o negocjacje z wierzycielami i bankiem poza sądem?
Kornelia_96
2026-04-21 08:46
Tak, w restrukturyzacji gospodarstwa można ująć nie tylko kredyty bankowe, ale też zaległości publicznoprawne, czyli m.in. KRUS i podatek rolny, choć ich traktowanie bywa inne niż zwykłych długów wobec banku. Dobrze, że nie ma jeszcze egzekucji, bo na tym etapie łatwiej uporządkować sprawę i pokazać całość zadłużenia we wniosku, razem z kredytem obrotowym. Przy takich kwotach trzeba wpisać wszystkie zobowiązania, także te z upomnień, żeby plan nie był później podważany jako niepełny. Czy kredyt obrotowy jest spłacany na bieżąco, czy są już opóźnienia?