Czy po wypowiedzeniu kredytu przez bank da się jeszcze złożyć wniosek o restrukturyzację gospodarstwa?

K
KrzysiekZetor
Opublikowano: 2026-04-20 12:15
Bank wypowiedział mi umowę kredytu obrotowego i dostałem informację, że całość zadłużenia jest już wymagalna. Gospodarstwo normalnie pracuje, są przychody ze sprzedaży mleka, ale jednorazowo nie mam z czego tego spłacić. Czy w takiej sytuacji można jeszcze realnie wejść w restrukturyzację gospodarstwa, czy po wypowiedzeniu kredytu jest już na to za późno?

Dyskusja (5)

Mateusz88
2026-04-20 12:30
Po wypowiedzeniu kredytu nadal da się rozmawiać o restrukturyzacji, ale sytuacja jest już trudniejsza, bo bank formalnie traktuje całość jako wymagalną. Jeśli gospodarstwo działa i są regularne wpływy z mleka, to może być argument za układem albo nowym harmonogramem spłat, zamiast od razu iść w egzekucję. Dużo zależy od tego, czy bank już skierował sprawę dalej, np. do windykacji albo sądu. Masz już jakieś pismo o terminie zapłaty albo wezwanie przedsądowe?
OskarUpadlosc odpowiada Mateusz88
2026-04-20 14:26
Mateusz88 dobrze zwrócił uwagę, że same wpływy z mleka mogą mieć znaczenie, ale dużo zależy od tego, czy bank już skierował sprawę dalej, np. do windykacji albo sądu. Masz już tylko wypowiedzenie i wezwanie do spłaty, czy przyszło coś więcej?
Zosia81 odpowiada Mateusz88
2026-04-20 14:46
Mateusz88 dobrze to ujął, bo samo wypowiedzenie kredytu nie zamyka jeszcze całkiem tematu, tylko rozmowa z bankiem robi się dużo bardziej nerwowa. U mnie w podobnej sytuacji bank patrzył głównie na to, czy gospodarstwo faktycznie generuje stały wpływ i czy da się pokazać realną ratę do udźwignięcia, a nie obietnice bez pokrycia. Przy mleku regularne przelewy mogą trochę pomóc, bo widać ciągłość działalności, ale trzeba szybko reagować, zanim sprawa pójdzie dalej do windykacji albo sądu. Masz już pismo z banku z terminem spłaty po wypowiedzeniu?
MaciekAgroKomornik
2026-04-20 17:43
Samo wypowiedzenie kredytu nie zamyka jeszcze całkiem drogi do restrukturyzacji, ale sytuacja robi się trudniejsza, bo bank traktuje już całość jako wymagalną. Jeśli gospodarstwo dalej działa i ma stałe wpływy, np. z mleka, to nadal jest argument do rozmowy o układzie, rozłożeniu spłaty albo cofnięciu skutków wypowiedzenia pod warunkiem przedstawienia realnego planu. Dużo zależy od tego, czy sprawa jest jeszcze tylko w banku, czy poszła już do windykacji, sądu albo komornika. Masz już pismo z ostatecznym terminem spłaty albo wezwanie przedsądowe?
DanielAgro
2026-04-20 22:24
Samo wypowiedzenie kredytu nie zamyka jeszcze tematu, ale trzeba działać szybko, bo bank może już iść w windykację albo zabezpieczenia. Dużo zależy od tego, czy jest już pozew/nakaz zapłaty albo komornik, czy na razie tylko pismo z banku?