Upadłość gospodarstwa rolnego a ciągnik kupiony na współwłasność z bratem – czy syndyk może sprzedać całość?

J
Janek78
Opublikowano: 2026-04-26 21:49
Mam pytanie, bo sytuacja zrobiła się u mnie napięta i nie bardzo wiem, jak to jest traktowane w praktyce przy upadłości gospodarstwa rolnego. Prowadzę gospodarstwo 42 ha nastawione głównie na zboża i kukurydzę, a dwa lata temu kupiliśmy z bratem używany ciągnik za 186 tys. zł na współwłasność po 50 proc., co jest wpisane na fakturze i w umowie. Ja teraz mam złożony wniosek o upadłość, bo po słabym sezonie i problemach ze spłatą kredytu obrotowego narosło mi około 320 tys. zł zadłużenia. Ciągnik stoi u mnie i jest normalnie używany do prac polowych, ale brat też z niego korzystał przy swoim gospodarstwie 18 ha, tylko bez żadnego osobnego najmu czy rozliczeń godzinowych. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji syndyk patrzy na taki sprzęt jako całość do sprzedaży, czy tylko na mój udział, skoro maszyna jest jedna i fizycznie nie da się jej podzielić. Nie mamy żadnej spółki, tylko zwykłą współwłasność między rodziną, a dowód rejestracyjny i polisa też są na dwa nazwiska. Czy ktoś przerabiał upadłość gospodarstwa rolnego przy maszynie kupionej wspólnie z rodzeństwem i wie, jak to wygląda w praktyce?

Dyskusja (1)

Alicja90
2026-04-26 22:00
Jeśli ciągnik faktycznie jest kupiony na współwłasność po 50% i macie to jasno w dokumentach, to syndyk co do zasady nie sprzedaje „całości jak swojej”, tylko udział należący do upadłego. W praktyce często dąży się do sprzedaży całego ciągnika, ale wtedy brat powinien dostać swoją część ceny odpowiadającą jego udziałowi. Dużo zależy od tego, czy współwłasność nie jest tylko na papierze i czy brat rzeczywiście uczestniczył w zakupie oraz płatności. Macie potwierdzenia przelewów albo inny ślad, że brat faktycznie wyłożył swoją połowę?