Jak sprawdzić w KRZ, czy chodzi o właściwego rolnika i co dokładnie oznacza wynik?

K
Kasia_zLubelskiego
Opublikowano: 2026-04-26 15:07
Mam pytanie do osób, które już to przerabiały przy problemach z zadłużeniem w gospodarstwie. Chciałem sprawdzić jeden wpis w KRZ i wyskoczyła mi osoba o bardzo podobnym imieniu i nazwisku z innego powiatu, więc teraz nie wiem, po czym najlepiej zweryfikować, że to faktycznie ten rolnik, a nie przypadkowe trafienie. Zastanawia mnie też, czy sam fakt, że ktoś pojawia się w KRZ, od razu oznacza postępowanie restrukturyzacyjne albo poważniejsze kłopoty, czy czasem chodzi o coś mniej zaawansowanego. Jeśli ktoś może podpowiedzieć, na jakie dane patrzeć i jak potem poprawnie odczytać taki wynik, to będę wdzięczna. Nie chcę nikogo błędnie ocenić, a temat robi się ważny przy rozmowach z wierzycielami.

Dyskusja (1)

KamilKomornik
2026-04-26 17:09
W KRZ najlepiej nie opierać się tylko na samym imieniu i nazwisku, ale porównać też powiat, sygnaturę sprawy i inne dane widoczne przy wpisie, bo przy podobnych nazwiskach łatwo o pomyłkę. Samo pojawienie się kogoś w rejestrze też nie zawsze oznacza od razu restrukturyzację, bo w KRZ mogą być ujawniane różne postępowania, więc trzeba wejść w szczegóły konkretnego wpisu. Jest to dość sensownie opisane tutaj: Krajowy Rejestr Zadłużonych - jak sprawdzić wpis rolnika , można sobie zerknąć, bo dobrze wyjaśnia jak odróżnić fałszywe trafienie i co właściwie oznacza wynik. Sprawdzałeś już może, czy zgadza się sygnatura i sąd prowadzący sprawę?