Zatwierdzenie układu czy od razu iść w tryb sądowy przy kilku wierzycielach?

H
HelenaSady
Opublikowano: 2026-04-26 15:07
Mam gospodarstwo sadownicze i od jesieni zaczęły mi się nakładać zaległości wobec banku, dostawcy nawozów i firmy leasingowej, a widzę, że samymi rozmowami już tego nie poskładam. Doradca podpowiada mi, żeby najpierw próbować z zatwierdzeniem układu, bo podobno jest szybciej i mniej zamieszania, ale z drugiej strony jeden z wierzycieli jest już bardzo nerwowy i straszy wypowiedzeniem umowy. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji nie lepiej od razu wejść w cięższy tryb sądowy, żeby mieć większą ochronę i nie obudzić się za późno. Nie chcę też zrobić błędu na starcie i potem usłyszeć, że wybrałem za lekki wariant jak na moją sytuację. Kto z was przerabiał podobny moment i może powiedzieć, po czym poznać, że PZU jeszcze ma sens, a kiedy lepiej nie zwlekać z postępowaniem sądowym?

Dyskusja (1)

Wojtek96
2026-04-26 16:29
Przy kilku wierzycielach zwykle sensownie jest najpierw sprawdzić zatwierdzenie układu, bo to lżejszy i szybszy tryb, o ile większość da się jeszcze zebrać do porozumienia. Jeśli jednak ten najbardziej nerwowy wierzyciel realnie szykuje wypowiedzenie umowy albo egzekucję, to sam PZU może być za słaby i wtedy lepiej od razu rozważyć mocniejsze postępowanie sądowe. Kluczowe jest raczej to, czy masz jeszcze przestrzeń na dogadanie, niż sama liczba wierzycieli.