Czy prywatną pożyczkę od rodziny można ująć w PZU przy oddłużaniu gospodarstwa rolnego?

U
UpadloscKrzysztof
Opublikowano: 2026-04-26 20:16
Prowadzę gospodarstwo i oprócz kredytów oraz faktur mam też kilka pożyczek prywatnych od rodziny, które brałem na bieżące wydatki, paliwo i spłatę najpilniejszych rat. Część była robiona zwykłym przelewem, ale przy jednej pożyczce pieniądze dostawałem w kilku transzach i nie wszystko jest dokładnie opisane w tytule przelewu. Zastanawiam się, czy przy przygotowaniu PZU takie zobowiązania da się normalnie wykazać, jeśli nie są z banku ani od firmy, tylko od bliskich osób. Czy ktoś wpisywał do PZU pożyczki od rodziny? Jak to później udokumentować?

Dyskusja (2)

MaciekAgroKomornik
2026-04-26 22:00
Da się to ująć, tylko przy prywatnych pożyczkach trzeba dobrze pokazać, że te pieniądze faktycznie poszły na gospodarstwo, a nie na prywatne wydatki. U mnie przeszły przelewy od rodziny, nawet jak opisy były słabe, ale do tego były jeszcze potwierdzenia, wiadomości i rozpiska kto, kiedy i ile pożyczył. Przy transzach też da się to poskładać, byle kwoty zgadzały się z historią konta i było widać sens całego zadłużenia. Masz do tych pożyczek jakieś umowy albo chociaż potwierdzenia od rodziny?
LeszekKomornikOddluzenie
2026-04-26 22:00
Da się to ująć, tylko przy prywatnych pożyczkach zwykle trzeba dobrze pokazać, skąd się wzięło zobowiązanie i na co poszły pieniądze. Jeśli były przelewy od rodziny, to już jest jakiś ślad, a przy tych słabiej opisanych transzach często pomaga proste oświadczenie od pożyczkodawcy z kwotą, datami i informacją, że to była pożyczka dla gospodarstwa. Przy PZU bardziej liczy się, żeby to się dało spiąć z historią zadłużenia i bieżącymi wydatkami, niż żeby każdy tytuł przelewu był idealny. Masz do tych pożyczek jakieś umowy albo chociaż potwierdzenia ustaleń w wiadomościach?