Czy powództwo przeciwegzekucyjne może wstrzymać licytację gospodarstwa rolnego?

P
PawelWiesny
Opublikowano: 2026-05-08 08:31
Mam wyznaczony pierwszy termin licytacji gospodarstwa rolnego za trzy tygodnie, a sprawa u komornika jest już po opisie i oszacowaniu. Chodzi o dług wobec banku na około 420 tys. zł, ale część należności jest według mnie źle policzona i stąd temat powództwa przeciwegzekucyjnego. Czy samo wniesienie takiej sprawy do sądu może realnie zatrzymać licytację ziemi i budynków, czy komornik zwykle działa dalej do końca? Pytam, bo z rozmów w terenie słyszę różne wersje i nie wiem, jak to wygląda w praktyce przy gospodarstwie rolnym.

Dyskusja (2)

Michalina_Oddluzenie
2026-05-08 10:25
Samo wniesienie powództwa przeciwegzekucyjnego zwykle nie zatrzymuje licytacji, więc komornik może dalej prowadzić egzekucję. W praktyce znaczenie ma to, czy sąd wyda postanowienie o zabezpieczeniu albo wstrzymaniu czynności, bo bez tego termin licytacji często zostaje bez zmian. Przy trzech tygodniach czasu to już jest raczej wyścig z terminem. Składałeś już razem z pozwem wniosek o zabezpieczenie?
Marcin_Komornik
2026-05-08 17:24
Samo złożenie powództwa przeciwegzekucyjnego zwykle nie zatrzymuje automatycznie licytacji, więc bez dodatkowego zabezpieczenia komornik często idzie dalej z terminem. Dużo zależy od tego, czego dokładnie dotyczy spór: czy kwestionujesz sam obowiązek zapłaty, czy tylko wysokość części odsetek i kosztów. Przy tak bliskim terminie znaczenie ma też to, czy do sądu poszedł od razu wniosek o wstrzymanie egzekucji albo zabezpieczenie. Masz już złożony sam pozew, czy dopiero to rozważasz?