Bank wypowiedział kredyt rolniczy, co realnie może zabrać komornik?

K
KrzysiekZetor
Opublikowano: 2026-04-19 21:44
Mam problem z kredytem rolniczym, bo przez słabszy sezon i zaległe dopłaty nazbierały się raty i bank przysłał wypowiedzenie umowy. Do tej pory próbowałem dogadać się na spłatę w częściach, ale wygląda na to, że sprawa może iść dalej do sądu albo komornika. Najbardziej boję się, czy od razu mogą wejść na ziemię i maszyny, bo bez ciągnika i siewnika gospodarstwo praktycznie staje. Czy w takiej sytuacji jest jeszcze sens składać do banku propozycję ugody albo restrukturyzacji, czy po wypowiedzeniu kredytu to już tylko czekać na egzekucję? Chciałbym wiedzieć, co w praktyce grozi najpierw i czy da się jakoś ograniczyć ryzyko licytacji gospodarstwa, jeśli część długu zacznę regularnie spłacać.

Dyskusja (3)

SebastianRolnikUpadlosc
2026-04-19 22:20
Samo wypowiedzenie kredytu jeszcze nie oznacza, że komornik następnego dnia zabiera ciągnik czy ziemię, bo zwykle po drodze jest tytuł wykonawczy i dopiero egzekucja. W praktyce dużo zależy od zabezpieczeń w umowie kredytowej, hipoteki, zastawu na maszynach i tego, czy uda się szybko pokazać bankowi realny plan spłaty. Warto też sprawdzić, czy maszyny nie są objęte ograniczeniami egzekucji jako niezbędne do prowadzenia gospodarstwa, bo to nie zawsze jest takie oczywiste. Tu jest rzeczowy materiał do poczytania w temacie: Co grozi za niespłacony kredyt rolniczy?.
Artur_90
2026-04-20 06:28
Najgorsze co możesz zrobić, to czekać aż sprawa sama się potoczy, bo po wypowiedzeniu bank zwykle idzie już formalną ścieżką. Komornik nie zabiera wszystkiego od razu, ale jeśli dojdzie do egzekucji, może wejść w konto, dopłaty, ruchomości, a przy większym długu także ziemię czy maszyny, więc warto szybko skonsultować pismo z prawnikiem albo doradcą restrukturyzacyjnym. Spróbuj jeszcze na piśmie złożyć konkretną propozycję spłaty i pokazać, że bez podstawowych maszyn gospodarstwo nie zarobi na oddanie długu.
Dorota_94
2026-04-21 00:53
Najgorsze, co można teraz zrobić, to czekać biernie, bo po wypowiedzeniu kredytu sprawy potrafią szybko pójść dalej. Komornik nie zabiera wszystkiego z dnia na dzień, ale jeśli bank ma zabezpieczenie na ziemi albo maszynach, to ryzyko jest realne. Ja bym jeszcze próbowała pisemnie dogadać restrukturyzację i od razu skonsultować, co dokładnie jest wpisane w umowie kredytu i zabezpieczeniach.