Czy zadłużenie za paliwo do maszyn i kartę flotową można ująć w PZU przy oddłużaniu gospodarstwa rolnego?

S
SzymonSpodRadomia
Opublikowano: 2026-05-05 23:17
Prowadzę gospodarstwo około 75 ha pod zboża i kukurydzę, bez spółki, wszystko na mnie jako rolnika, i rozważam wejście w PZU, bo kilka zobowiązań zaczęło się już nawarstwiać. Największy problem mam teraz z paliwem do ciągników i kombajnu, bo przez ostatnie dwa sezony brałem je z odroczonym terminem płatności oraz częściowo na kartę flotową powiązaną z dostawcą. Na dziś samo zadłużenie za paliwo i opłaty z tej karty to około 148 tys. zł, a firma już wzywa do zapłaty i straszy wstrzymaniem dalszych tankowań. Nie jest to kredyt bankowy ani leasing, tylko zwykłe faktury i rozliczenia wynikające z bieżącej pracy gospodarstwa. Część należności jest już po terminie ponad 120 dni, a część została rozbita na jakieś wewnętrzne harmonogramy przez dostawcę. Czy takie zadłużenie za paliwo i kartę flotową w ogóle da się ująć w PZU przy oddłużaniu gospodarstwa rolnego? Pytam, bo w praktyce bez paliwa nie ruszę z pracami polowymi, a nie wiem, jak takie zobowiązania są traktowane na etapie układu.

Dyskusja (2)

ZuzannaUpadlosc
2026-05-05 23:32
To sporo zależy od tego, jak dokładnie są zapisane te zobowiązania i na kogo formalnie wystawione są faktury albo umowa do karty flotowej. Jeśli paliwo było brane typowo pod prowadzenie gospodarstwa i da się to powiązać z bieżącą działalnością rolną, to zwykle jest większa szansa, że da się to w ogóle brać pod uwagę przy oddłużaniu. Gorzej, jeśli karta flotowa działa bardziej jak zwykły limit kredytowy albo umowa jest zawarta w taki sposób, że wygląda to bardziej na zobowiązanie konsumpcyjne niż rolnicze. Znaczenie ma też, czy masz zaległości tylko wobec dostawcy paliwa, czy już sprawa trafiła dalej, np. do windykacji albo na raty. Dobrze byłoby też rozdzielić, co jest za samo paliwo, a co za dodatkowe opłaty, odsetki czy inne koszty z tej karty. Przy PZU często kluczowe są papiery, a nie sama nazwa długu, więc bez tego ciężko zgadywać. Masz te faktury i umowę karty wystawione bezpośrednio na siebie jako rolnika prowadzącego gospodarstwo?
Ola_88
2026-05-05 23:32
Jeżeli to paliwo było brane na gospodarstwo i da się pokazać, że szło na bieżącą działalność rolniczą, to takie zobowiązanie zwykle da się ująć przy oddłużaniu, niezależnie od tego, czy było z odroczonym terminem, czy przez kartę flotową. Kluczowe są tu dokumenty: faktury, umowa karty flotowej, zestawienie salda i to, na kogo formalnie jest dług wystawiony. Gorzej, jeśli część limitu z karty była używana mieszanie albo wierzyciel wpisał to bardziej jako finansowanie handlowe niż koszt prowadzenia gospodarstwa, bo wtedy mogą dopytywać o szczegóły. Masz te faktury i kartę flotową wystawione typowo na siebie jako rolnika i gospodarstwo?