Czy zadłużenie za paliwo do maszyn i kartę flotową można ująć w PZU przy oddłużaniu gospodarstwa rolnego?
S
SzymonSpodRadomia
Opublikowano: 2026-05-05 23:17
Prowadzę gospodarstwo około 75 ha pod zboża i kukurydzę, bez spółki, wszystko na mnie jako rolnika, i rozważam wejście w PZU, bo kilka zobowiązań zaczęło się już nawarstwiać. Największy problem mam teraz z paliwem do ciągników i kombajnu, bo przez ostatnie dwa sezony brałem je z odroczonym terminem płatności oraz częściowo na kartę flotową powiązaną z dostawcą. Na dziś samo zadłużenie za paliwo i opłaty z tej karty to około 148 tys. zł, a firma już wzywa do zapłaty i straszy wstrzymaniem dalszych tankowań. Nie jest to kredyt bankowy ani leasing, tylko zwykłe faktury i rozliczenia wynikające z bieżącej pracy gospodarstwa. Część należności jest już po terminie ponad 120 dni, a część została rozbita na jakieś wewnętrzne harmonogramy przez dostawcę. Czy takie zadłużenie za paliwo i kartę flotową w ogóle da się ująć w PZU przy oddłużaniu gospodarstwa rolnego? Pytam, bo w praktyce bez paliwa nie ruszę z pracami polowymi, a nie wiem, jak takie zobowiązania są traktowane na etapie układu.