Czy przy restrukturyzacji gospodarstwa rolnego potrzebna jest zgoda małżonka, jeśli majątek jest we wspólności?

A
Antek1979
Opublikowano: 2026-05-05 23:11
Prowadzę z żoną gospodarstwo mleczne około 42 ha, formalnie gospodarstwo jest na mnie, ale od lat mamy ustawową wspólność majątkową. Coraz poważniej rozważam restrukturyzację, bo przy dwóch kredytach inwestycyjnych, zaległościach u dostawców paszy i ratach za sprzęt zebrało się około 430 tys. zł. Część ziemi, budynki i większość maszyn była kupowana już po ślubie, więc nie wiem, jak to jest traktowane przy otwieraniu całej procedury. Doradca finansowy mówił mi ogólnie o dokumentach i wierzycielach, ale nie doprecyzował, czy podpis żony jest konieczny już na starcie. Najbardziej interesuje mnie, czy bez zgody małżonka da się w ogóle ruszyć z restrukturyzacją gospodarstwa rolnego, jeśli zobowiązania są związane z normalnym prowadzeniem produkcji. Nie chcę też wpakować się w sytuację, że złożę wniosek, a później bank albo nadzorca podniosą temat wspólnego majątku. Czy ktoś przerabiał taki przypadek przy gospodarstwie rodzinnym i wie, jak to wygląda w praktyce?

Dyskusja (3)

Michalina_Oddluzenie
2026-05-05 23:32
Samo to, że gospodarstwo jest formalnie na Ciebie, nie przesądza jeszcze, że wszystko da się przeprowadzić bez udziału żony, jeśli między Wami jest wspólność majątkowa. To, co było kupowane po ślubie z wspólnych środków, z reguły wchodzi do majątku wspólnego, więc przy restrukturyzacji zgoda małżonka często pojawia się przynajmniej przy ważniejszych czynnościach dotyczących ziemi, budynków czy większych zobowiązań. Trzeba też odróżnić sam dług od składników majątku, bo to nie zawsze idzie jeden do jednego. Masz już ustalone, które konkretnie grunty i maszyny są kupione po ślubie, a które były wcześniej?
MartaAgro odpowiada Michalina_Oddluzenie
Michalina ma co do zasady rację, tylko tu jeszcze istotne jest to, że przy restrukturyzacji nie patrzy się wyłącznie na to, na kogo gospodarstwo jest zapisane, ale też które składniki i zobowiązania faktycznie wchodzą do majątku wspólnego, więc zgoda żony często nie jest tylko formalnością. Macie już rozdzielone gdzieś na papierze, co było kupowane przed ślubem, a co już ze wspólnych środków?
ZenonOddluzenie
Przy wspólności majątkowej sama restrukturyzacja często da się zacząć na Twój wniosek, ale jeśli w grę wejdą składniki kupowane po ślubie, zwłaszcza ziemia, budynki albo maszyny ze wspólnego majątku, to zgoda żony zwykle będzie potrzebna przy ważniejszych ustaleniach i podpisywaniu dokumentów. Macie już rozdzielone, które długi były brane typowo na gospodarstwo, a które na Was oboje?