Czy po otwarciu restrukturyzacji gospodarstwa można stracić dzierżawę ziemi?

M
MiloszKomornik
Opublikowano: 2026-05-01 19:02
Jestem przed złożeniem wniosku o zatwierdzenie układu i mam 28 ha ziemi w dzierżawie od dwóch prywatnych właścicieli. Czy samo otwarcie restrukturyzacji gospodarstwa rolnego może być dla nich podstawą do wypowiedzenia umów dzierżawy albo żądania natychmiastowej spłaty zaległego czynszu? Jedna rata za czynsz za 2025 rok jest u mnie opóźniona o około 6 tygodni i stąd moje obawy. Bez tych działek praktycznie nie mam jak utrzymać obecnej produkcji. Czy ktoś przerabiał taki temat przy dzierżawach zgłoszonych normalnie do ewidencji?

Dyskusja (1)

SlawekUpadlosc
2026-05-01 20:17
Samo otwarcie restrukturyzacji z tego co kojarzę nie powoduje automatycznie utraty dzierżawy, ale dużo zależy od tego, co dokładnie masz wpisane w umowach. Jeśli jest tam zapis, że opóźnienie w czynszu albo pogorszenie sytuacji finansowej dzierżawcy daje wydzierżawiającemu prawo wypowiedzenia, to oni mogą próbować się na to powołać niezależnie od samej restrukturyzacji. Te 6 tygodni obsunięcia z ratą może tu być większym problemem niż sam wniosek o zatwierdzenie układu. Znaczenie ma też, czy to są umowy na czas oznaczony czy nieoznaczony i czy masz w nich wpisane konkretne terminy oraz tryb wypowiedzenia. Jeśli zaległość jest tylko jedna i właściciele wcześniej nie robili problemów, to często da się to spokojnie wyjaśnić, ale przy restrukturyzacji lepiej mieć jasność, jak to wygląda formalnie. Dobrze też sprawdzić, czy czynsz za dzierżawę wchodzi u ciebie do układu, bo to też może mieć znaczenie dla dalszych rozmów z właścicielami. Masz w tych umowach jakiś zapis o wypowiedzeniu w razie zaległości albo otwarcia postępowania?