Czy sprzedaż ciągnika albo części stada w trakcie restrukturyzacji gospodarstwa rolnego wymaga zgody nadzorcy?
P
Piotr_Oddluzenie
Opublikowano: 2026-05-03 04:48
Prowadzę gospodarstwo mleczne jako osoba fizyczna, około 42 ha, i jestem na etapie przygotowania wniosku o restrukturyzację, bo zadłużenie urosło mi do mniej więcej 680 tys. zł. Największe obciążenia to kredyt inwestycyjny na oborę, rata za wóz paszowy i kilka zaległych faktur za paszę oraz nawozy. Żeby utrzymać płynność do żniw, rozważam sprzedaż starszego ciągnika i kilkunastu sztuk młodzieży hodowlanej, które nie są mi teraz niezbędne do bieżącej produkcji. Nie wiem jednak, czy po otwarciu restrukturyzacji taka sprzedaż jest normalnie możliwa, czy trzeba to wcześniej uzgadniać z nadzorcą albo wpisywać do jakiegoś planu. Zastanawia mnie też, czy ma znaczenie to, że ciągnik nie jest już w leasingu, ale część sprzętu i stado są wskazane w dokumentach, które przygotowuję do sprawy. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację przy gospodarstwie nastawionym na mleko i może napisać, jak to wyglądało formalnie w praktyce? Chodzi mi głównie o to, czy taka sprzedaż w trakcie restrukturyzacji nie robi potem problemu przy wierzycielach albo przy zatwierdzaniu układu.