Czy sprzedaż ciągnika albo części stada w trakcie restrukturyzacji gospodarstwa rolnego wymaga zgody nadzorcy?

P
Piotr_Oddluzenie
Opublikowano: 2026-05-03 04:48
Prowadzę gospodarstwo mleczne jako osoba fizyczna, około 42 ha, i jestem na etapie przygotowania wniosku o restrukturyzację, bo zadłużenie urosło mi do mniej więcej 680 tys. zł. Największe obciążenia to kredyt inwestycyjny na oborę, rata za wóz paszowy i kilka zaległych faktur za paszę oraz nawozy. Żeby utrzymać płynność do żniw, rozważam sprzedaż starszego ciągnika i kilkunastu sztuk młodzieży hodowlanej, które nie są mi teraz niezbędne do bieżącej produkcji. Nie wiem jednak, czy po otwarciu restrukturyzacji taka sprzedaż jest normalnie możliwa, czy trzeba to wcześniej uzgadniać z nadzorcą albo wpisywać do jakiegoś planu. Zastanawia mnie też, czy ma znaczenie to, że ciągnik nie jest już w leasingu, ale część sprzętu i stado są wskazane w dokumentach, które przygotowuję do sprawy. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację przy gospodarstwie nastawionym na mleko i może napisać, jak to wyglądało formalnie w praktyce? Chodzi mi głównie o to, czy taka sprzedaż w trakcie restrukturyzacji nie robi potem problemu przy wierzycielach albo przy zatwierdzaniu układu.

Dyskusja (1)

Konrad98
2026-05-03 05:22
Co do zasady tak, po otwarciu postępowania sprzedaż ciągnika albo części stada, jeśli to nie jest zwykły bieżący zarząd gospodarstwem, wymaga zgody nadzorcy, bo inaczej taka czynność może potem zostać podważona. Jeśli jesteś dopiero na etapie przygotowania wniosku, formalnie nadzorcy jeszcze nie ma, ale dobrze doprecyzować, czy chodzi o sprzedaż przed otwarciem postępowania, czy już po jego otwarciu?