Czy umowy kontraktacyjne i zaliczki od odbiorcy trzeba wykazać przy restrukturyzacji gospodarstwa rolnego?

A
Agnieszka1987
Opublikowano: 2026-04-28 09:15
Przygotowuję dokumenty do restrukturyzacji gospodarstwa rolnego i mam wątpliwość, czy należy ujmować również obowiązujące umowy kontraktacyjne na dostawy płodów rolnych. Chodzi mi także o zaliczki otrzymane wcześniej od odbiorcy, które miały być rozliczone przy kolejnych dostawach. Nie wiem, czy takie zobowiązania i rozliczenia traktuje się tak samo jak inne należności oraz umowy związane z prowadzeniem gospodarstwa. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to jest zazwyczaj oceniane przy składaniu wniosku?

Dyskusja (1)

AgaKomornik
2026-04-28 11:00
To często zależy od tego, na jakim etapie jest sama restrukturyzacja i czego dokładnie wymaga zestawienie zobowiązań oraz umów. Umowy kontraktacyjne bywają traktowane istotnie, jeśli wpływają na przyszłe przychody albo wiążą gospodarstwo co do konkretnych dostaw. Z zaliczkami od odbiorcy też bym tego nie wrzucał automatycznie do jednej kategorii z typowymi należnościami, bo tutaj bardziej chodzi o wcześniejsze rozliczenie w ramach przyszłej sprzedaży. Sporo zmienia też to, czy ta zaliczka jest jeszcze nierozliczona i czy została ujęta w dokumentach jako zobowiązanie wobec kontrahenta albo rozliczenie międzyokresowe. Jeśli w dokumentacji do restrukturyzacji jest miejsce na aktywne umowy i stany rozliczeń z odbiorcami, to taki temat może mieć znaczenie. Sama nazwa „zaliczka” jeszcze nie przesądza, jak to pokażą w danym formularzu, bo liczy się też sposób księgowania i treść umowy. Masz w wytycznych albo formularzu osobną rubrykę na umowy handlowe i rozliczenia z odbiorcami?