Czy kredyt obrotowy i limit w rachunku rolnika wchodzą do restrukturyzacji gospodarstwa rolnego?

D
DariuszOddluzenie
Opublikowano: 2026-04-29 09:37
Prowadzę gospodarstwo i poza zaległymi fakturami mam jeszcze kredyt obrotowy w banku oraz limit w rachunku, z którego schodziły nawozy, paliwo i bieżące wydatki. Raty kredytu zaczęły mi się już rozjeżdżać, a bank zapowiedział przegląd umowy przed kolejnym sezonem i nie wiem, jak to jest traktowane przy restrukturyzacji gospodarstwa rolnego. Najbardziej chodzi mi o to, czy taki limit i wykorzystany debet liczy się tak samo jak zwykły kredyt, czy bank podchodzi do tego inaczej. Czy ktoś ujmował w restrukturyzacji jednocześnie kredyt obrotowy i limit w koncie? Jak bank potem to rozlicza?

Dyskusja (3)

Renata_Agro
2026-04-29 10:21
Tak, co do zasady do restrukturyzacji mogą wejść też zobowiązania bankowe związane z prowadzeniem gospodarstwa, czyli zarówno kredyt obrotowy, jak i wykorzystany limit w rachunku, jeśli faktycznie szły na bieżącą działalność rolniczą. Dużo zależy od etapu sprawy i od tego, czy bank już wypowiedział umowę, czy na razie tylko zapowiedział przegląd?
Lena84
2026-04-29 12:14
Tak, co do zasady kredyt obrotowy i wykorzystany limit w rachunku też mogą wejść do restrukturyzacji, jeśli są związane z prowadzeniem gospodarstwa i da się je ująć w całości zadłużenia. Masz już wypowiedzianą umowę przez bank, czy na razie tylko zapowiedzieli przegląd?
Milosz_Oddluzenie
2026-04-29 12:31
Tak, co do zasady kredyt obrotowy i wykorzystany limit w rachunku też mogą wejść do restrukturyzacji, jeśli są związane z prowadzeniem gospodarstwa i da się je wykazać jako Twoje zobowiązania wobec banku. Dużo zależy od etapu umowy i tego, czy bank nie wypowiedział jeszcze finansowania — masz już jakieś pismo z banku w tej sprawie?