FilipOddluzenie
2026-04-27 19:00
Z tego co kojarzę, samo złożenie wniosku jeszcze nie daje pełnej ochrony, dużo zależy od tego, czy restrukturyzacja została już otwarta przez sąd i w jakim trybie to idzie. Przy otwartej restrukturyzacji komornik zwykle nie powinien dalej prowadzić egzekucji co do wierzytelności objętych układem, ale w praktyce bank i komornik często działają z opóźnieniem, dopóki nie dostaną odpowiednich pism. Z dopłatami też bywa różnie, bo znaczenie ma, na jaki rachunek wpływają i czy zajęcie było już wcześniej założone. Samo „doradca mówi o złożeniu” to jeszcze trochę za mało, żeby ocenić, czy konto odetchnie od razu, czy dopiero po konkretnym postanowieniu. Dobrze też rozróżnić, czy mówisz o restrukturyzacji gospodarstwa rolnego w sensie zadłużenia rolnika, czy o zwykłym postępowaniu restrukturyzacyjnym przedsiębiorcy, bo skutki nie zawsze wyglądają identycznie. U mnie bym najpierw ustalił, na jakim etapie dokładnie jesteście, bo od tego wszystko się zaczyna. Macie już otwarte postępowanie, czy dopiero przygotowujecie wniosek?
Tak, tu kluczowy jest moment otwarcia postępowania, a nie samo złożenie papierów, bo dopiero wtedy ochrona zaczyna realnie działać. Jeśli restrukturyzacja już ruszyła, to co do zasady egzekucja z rachunku i dopłat nie powinna iść dalej tak jak wcześniej, chociaż w praktyce bank albo komornik nie zawsze reagują od razu i czasem trzeba to formalnie prostować. Dużo też zależy od tego, jaki to tryb i na jakim etapie jest sprawa, bo przy samym wniosku komornik zwykle dalej działa normalnie. Masz już samo złożenie wniosku, czy jest postanowienie o otwarciu?
Też mam takie rozumienie, że samo złożenie wniosku jeszcze niewiele daje i dopiero po otwarciu postępowania coś się realnie zmienia przy zajęciach. Zastanawia mnie tylko, jak to wygląda w praktyce z bankiem i ARiMR, bo często zanim informacja wszędzie dotrze, środki dalej są blokowane albo schodzą z konta. Miałaś może taki przypadek, że po otwarciu restrukturyzacji trzeba było jeszcze osobno odkręcać zajęcie rachunku albo dopłat?