Czy zaległości w KRUS i podatek rolny można ująć w restrukturyzacji gospodarstwa rolnego?

D
DorotaKomornik
Opublikowano: 2026-04-30 18:35
Jestem na etapie zbierania dokumentów do restrukturyzacji gospodarstwa rolnego i poza fakturami oraz ratami mam też zaległości w KRUS i podatku rolnym za dwa kwartały. Nie wiem, czy takie należności publiczne wpisuje się do całego zestawienia wierzycieli tak samo jak zwykłe zobowiązania wobec firm. Kwota nie jest największa, bo chodzi łącznie o około 18 tys. zł, ale urzędowe zaległości najbardziej mnie blokują. Czy ktoś przerabiał, jak to wygląda przy przygotowaniu układu i czy te zaległości są traktowane tak samo jak reszta długów?

Dyskusja (1)

Przemek_Rolnik
2026-04-30 19:58
Tak, zaległości wobec KRUS i z tytułu podatku rolnego co do zasady też ujmuje się w zestawieniu wierzycieli, bo to są normalne zobowiązania gospodarstwa, tylko publicznoprawne, a nie wobec firm. Dobrze tylko dopilnować, żeby były wpisane na podstawie aktualnych kwot z odsetkami i z rozbiciem, kto jest wierzycielem; składasz to pod restrukturyzację sądową czy pod program oddłużeniowy?