Czy w PZU przy oddłużaniu gospodarstwa rolnego można ująć długi przejęte po rodzicach razem z gospodarstwem?

K
Kasia_zLubelskiego
Opublikowano: 2026-04-30 19:28
Przejęłam gospodarstwo rolne po rodzicach i razem z nim przeszły na mnie również niespłacone zobowiązania związane z jego prowadzeniem. Część tych należności powstała jeszcze przed formalnym przejęciem, ale obecnie wierzyciele kierują roszczenia już do mnie jako prowadzącej gospodarstwo. Chciałabym ustalić, czy takie długi mogą zostać objęte postępowaniem o zatwierdzenie układu w ramach oddłużania gospodarstwa rolnego. Czy ma znaczenie, że zobowiązania były pierwotnie zaciągane przez rodziców, a nie przeze mnie osobiście? Interesuje mnie to w kontekście prawidłowego ujęcia wszystkich wierzytelności we wniosku.

Dyskusja (3)

TomekRolnik
2026-04-30 19:40
Tak, co do zasady w postępowaniu o zatwierdzenie układu można ująć także zobowiązania związane z gospodarstwem, które przeszły na Ciebie razem z jego przejęciem, skoro dziś to wobec Ciebie kierowane są roszczenia. Kluczowe jest jednak to, czy faktycznie doszło do przejęcia długu albo odpowiedzialności za te zobowiązania, bo samo przejęcie gospodarstwa nie zawsze automatycznie oznacza objęcie wszystkich dawnych długów. Przy oddłużaniu zwykle bierze się pod uwagę wierzytelności istniejące na dzień otwarcia postępowania, więc jeśli wierzyciele traktują Cię już jako dłużnika, takie należności mogą wejść do układu. Masz w dokumentach zapis o przejęciu zobowiązań po rodzicach, czy wynika to głównie z działań wierzycieli?
Eliza92
2026-04-30 19:58
Tak, co do zasady w postępowaniu o zatwierdzenie układu można ująć także zobowiązania przejęte razem z gospodarstwem, jeśli dziś obciążają już Ciebie jako dłużnika i są związane z jego prowadzeniem. Kluczowe jest to, na jakiej podstawie formalnie przeszła na Ciebie odpowiedzialność za te długi; masz to zapisane w akcie przejęcia albo innej umowie?
ArekOddluzenieRolnik
2026-04-30 21:26
U mnie w podobnej sytuacji doradca tłumaczył, że w postępowaniu układowym da się ująć także takie zobowiązania, jeśli faktycznie są związane z prowadzeniem gospodarstwa i dziś to do Ciebie wierzyciele kierują roszczenia. Dużo zależy od tego, na jakiej podstawie przejęłaś gospodarstwo i długi, bo czasem kluczowe jest, czy było formalne przejęcie zobowiązań albo następstwo prawne. Sam fakt, że część długu powstała jeszcze za rodziców, nie zamyka sprawy, jeśli teraz to gospodarstwo działa już na Ciebie. Masz w papierach wpisane przejęcie tych zobowiązań, czy wyszło to dopiero przy windykacji?