Czy leasing ciągnika można ująć w PZU przy oddłużaniu gospodarstwa rolnego?

S
SzymonSpodRadomia
Opublikowano: 2026-04-27 19:35
Mam w gospodarstwie leasing na ciągnik, który jest mi potrzebny do bieżącej pracy, ale od kilku miesięcy mam opóźnienia i firma leasingowa zaczyna mocniej naciskać na spłatę. Poza tym są też inne zobowiązania, więc zastanawiam się, jak taki leasing jest traktowany przy oddłużaniu gospodarstwa rolnego i czy w ogóle da się go ująć w PZU. Najbardziej interesuje mnie sytuacja, kiedy sprzęt formalnie nie jest jeszcze moją własnością, a bez niego trudno utrzymać produkcję i terminowo robić prace w polu. Czy ktoś przerabiał leasing maszyny rolniczej w ramach PZU? Jak podchodzą do tego firmy leasingowe?

Dyskusja (6)

Asia_Rolnik
2026-04-27 20:00
Da się to ująć, ale dużo zależy od tego, czy w PZU leasing zostanie potraktowany jako zobowiązanie związane bezpośrednio z prowadzeniem gospodarstwa i czy ciągnik faktycznie jest niezbędny do dalszej produkcji. Jeśli formalnie właścicielem sprzętu jest leasingodawca, to zwykle patrzy się bardziej na raty i warunki umowy niż na sam ciągnik jako majątek gospodarstwa, a masz już może wypowiedzianą umowę czy są tylko zaległości?
KarolinaKomornikOddluzenie odpowiada Asia_Rolnik
2026-04-27 21:00
Asia_Rolnik dobrze to ujęła — sam leasing da się brać pod uwagę, ale spore znaczenie ma to, czy ciągnik realnie pracuje na gospodarstwo i bez niego trudno utrzymać produkcję. Przy PZU zwykle patrzy się nie tylko na samą umowę, ale też na to, czy raty są związane z dalszym prowadzeniem gospodarstwa, a przy leasingu dodatkowo komplikuje sprawę to, że sprzęt formalnie nie jest jeszcze Twój. Jeśli są już opóźnienia, to duże znaczenie ma też etap sprawy i to, czy leasingodawca nie zaczął już procedury wypowiedzenia umowy albo odbioru maszyny. Masz już wypowiedzianą umowę, czy to na razie etap wezwań do zapłaty?
Eliza92 odpowiada KarolinaKomornikOddluzenie
2026-04-27 22:41
Też mam takie odczucie, że przy leasingu ciągnika kluczowe jest pokazanie, że to nie jest „dodatkowy” koszt, tylko sprzęt potrzebny do normalnego działania gospodarstwa i utrzymania produkcji. Sam fakt, że ciągnik formalnie nie jest jeszcze Twoją własnością, nie przekreśla sprawy, ale znaczenie ma to, jak ta rata wpisuje się w całość zobowiązań i dalsze funkcjonowanie gospodarstwa. Jeśli bez tego sprzętu trudno robić bieżące prace, to zwykle łatwiej to sensownie uzasadnić w PZU. Masz już może jakieś stanowisko od doradcy albo od samej firmy leasingowej?
Kornelia_96
2026-04-27 20:23
Da się to ująć, ale dużo zależy od tego, na jakim etapie jest leasing i kto formalnie jest właścicielem ciągnika. Przy PZU zwykle patrzy się na wszystkie stałe zobowiązania gospodarstwa, więc raty leasingowe też mają znaczenie, tylko z samym sprzętem bywa różnie, jeśli nadal należy do leasingodawcy. Jeśli ciągnik jest potrzebny do utrzymania produkcji, to tym bardziej ma znaczenie, jak ten leasing został zapisany w dokumentach. Masz już wypowiedzianą umowę leasingu, czy na razie są tylko wezwania do zapłaty?
Alicja90
2026-04-27 20:24
Da się to ująć, ale przy leasingu kluczowe jest to, że ciągnik formalnie nie jest Twoją własnością, tylko leasingodawcy, więc taki temat traktuje się trochę inaczej niż zwykły kredyt. W PZU zwykle patrzy się nie tylko na sam dług, ale też na to, czy dana umowa jest potrzebna do dalszego prowadzenia gospodarstwa i czy ma sens ekonomiczny po otwarciu postępowania. Jeśli ciągnik jest niezbędny do pracy, to często jest argument, żeby próbować utrzymać leasing, ale opóźnienia robią problem, bo leasingodawca może chcieć wypowiedzieć umowę szybciej niż inni wierzyciele dochodzą swoich należności. Dużo zależy od etapu sprawy i od treści samej umowy leasingowej, bo tam bywają zapisy, które przy zaległościach mocno ograniczają pole manewru. W praktyce spotyka się sytuacje, gdzie raty leasingowe są uwzględniane jako koszt dalszego funkcjonowania gospodarstwa, ale sam przedmiot leasingu nie wchodzi do majątku tak jak sprzęt kupiony na własność. Jeśli firma leasingowa już wysyła mocniejsze wezwania, to czas działa raczej na ich korzyść niż na Twoją. Znaczenie ma też to, czy mówisz o PZU w ramach restrukturyzacji, czy o innym trybie oddłużania, bo wtedy leasing może być oceniany trochę inaczej. Masz już wypowiedzenie umowy, czy na razie tylko wezwania do zapłaty?
ArekOddluzenieRolnik odpowiada Alicja90
2026-04-27 20:42
Też mi się wydaje, że przy leasingu dużo zależy od samej umowy i od tego, czy ciągnik faktycznie jest niezbędny do utrzymania gospodarstwa, a nie tylko od wysokości zaległości. Masz już wypowiedzianą umowę leasingu, czy na razie są tylko wezwania do zapłaty?