Od czego zacząć oddłużanie gospodarstwa, gdy wszystko naraz zaczyna się sypać?

K
KrzysiekZetor
Opublikowano: 2026-04-19 21:55
Mam gospodarstwo mleczne i po dwóch słabszych sezonach zrobił się u mnie bałagan w płatnościach, bo zaległa rata w banku, faktury za pasze i jeszcze leasing jednej maszyny. Nie jestem jeszcze na etapie komornika, ale czuję, że jak będę dalej tylko łatał najgłośniejsze sprawy, to za chwilę stracę kontrolę. Chciałbym to jakoś poukładać od początku, spisać komu ile zalegam, co jest pilne, a z kim można rozmawiać o ratach albo przesunięciu terminu. Zastanawiam się też, czy najpierw robić taki własny budżet na sezon i iść do wierzycieli z konkretem, czy od razu szukać doradcy od restrukturyzacji. Jak ktoś już przechodził przez oddłużanie gospodarstwa, to od czego realnie zaczęliście, żeby nie narobić sobie jeszcze większego problemu?

Dyskusja (2)

PaulinaAgro
2026-04-20 00:59
Ja bym zaczęła od spisania wszystkiego w jednym miejscu: bank, pasze, leasing, terminy, odsetki i to, co realnie grozi wypowiedzeniem umowy albo blokadą dostaw. Potem na spokojnie policzyć przepływy na najbliższe tygodnie i sezon, bo w gospodarstwie mlecznym nie każdą ratę da się ustawić jak w zwykłej firmie. Z bankiem i leasingiem warto rozmawiać zanim pojawi się komornik, a przy dostawcach pasz ustalić chociaż częściowe wpłaty, żeby nie urwać produkcji. Najgorsze jest gaszenie tylko tego, kto najgłośniej dzwoni, bo wtedy łatwo przeoczyć naprawdę pilne rzeczy.
DarekKomornik
2026-04-20 01:21
Dokładnie, samo spisanie zobowiązań już często pokazuje, gdzie naprawdę pali się najpierw, a gdzie da się jeszcze rozmawiać o rozłożeniu zaległości. Ja bym do tego od razu dopisał, co jest kluczowe dla utrzymania produkcji mleka, bo odcięcie paszy czy problem z maszyną może zrobić większą szkodę niż jedna przesunięta rata. Tu jest sensownie rozpisane, jak podejść do tego etapami: Oddłużanie gospodarstwa rolnego – od czego zacząć?.