Komornik straszy zajęciem ciągnika, czy może zabrać maszynę potrzebną do pracy?

K
KrzysiekZetor
Opublikowano: 2026-04-19 21:52
Mam zaległość po słabym sezonie i sprawa trafiła już do komornika, a dziś usłyszałem przez telefon, że może przyjechać spisać ciągnik i kilka maszyn. Ciągnik jest u mnie podstawą pracy w gospodarstwie, bez niego nie zrobię ani oprysków, ani transportu, więc trochę mnie to postawiło pod ścianą. Jedna maszyna jest jeszcze w leasingu, a na drugiej chyba jest wpisany zastaw pod kredyt, dlatego nie wiem, czy komornik w ogóle może to normalnie zająć. Nie uchylam się od spłaty, tylko próbuję dogadać raty i zastanawiam się, czy lepiej od razu składać coś o restrukturyzację. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda w praktyce, zanim człowiek podpisze albo powie coś głupiego przy zajęciu?

Dyskusja (2)

Milosz_Oddluzenie
2026-04-19 22:23
Nie zostawiałbym tego tylko na rozmowie telefonicznej, bo przy ciągniku używanym do bieżącej pracy w gospodarstwie znaczenie mają konkretne okoliczności, a leasing i zastaw też mogą zmieniać sytuację. Warto sprawdzić dokumenty od leasingu/kredytu i od razu pisać do komornika, że maszyna jest niezbędna do prowadzenia gospodarstwa, zamiast czekać na spisanie. Tu jest sensownie opisane, na co patrzeć w takiej sytuacji: Czy komornik może zająć ciągnik i maszyny rolnicze?. Masz już jakieś pismo od komornika w sprawie tych maszyn, czy na razie była tylko rozmowa?
Wojtek96
2026-04-20 17:11
Komornik może próbować zająć sprzęt, ale przy maszynach potrzebnych do prowadzenia gospodarstwa są pewne ograniczenia i warto od razu sprawdzić, czy ciągnik faktycznie podlega zajęciu. Leasingowanej maszyny raczej nie powinien traktować jak Twojej własności, a przy zastawie też trzeba ustalić, kto ma pierwszeństwo. Na Twoim miejscu zebrałbym umowy leasingu, kredytu i dokumenty z gospodarstwa, a potem pisał do komornika, że sprzęt jest niezbędny do pracy.